Strijd om de Elzas. Het Eerste Wereldoorlog Vogezenfront

Reis mee naar een onbekend stuk van het Westelijk Front.

Het Vogezenfront was in de Eerste Wereldoorlog een bijzonder stuk van het Westelijk Front. Bijzonder omdat het een bergoorlog was. Hier liepen de loopgraven niet door de Vlaamse of Noord-Franse modder, maar over steile bergkammen. Het front in de Vogezen was relatief rustig in vergelijking met de ‘Knochen- und Blutmühle’ van Verdun, de Somme en Ieper. Maar ook hier is hard gevochten. Wat dit front ook bijzonder maakt, is dat dit het enige deel van het Westelijk Front was dat zich op toenmalig Duits grondgebied bevond. En… de strijd om het bezit van de Elzas was waar het om draaide in de historische relatie tussen Frankrijk en Duitsland.

In deze 4-daagse reis bezoeken we de twee belangrijkste slagvelden in de Vogezen, Lingekopf en Hartmannswillerkopf, alsmede een aantal kleine, relevante musea. Onze uitvalsbasis is het pittoreske stadje Colmar, waar gelegenheid is om kennis te maken met de Elzasser cultuur en keuken.

 

Deze reis is geschikt voor je, als je:

  • Bent geïnteresseerd in de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog en/of de historische relatie tussen Frankrijk en Duitsland.
  • Een relatief onbekend, maar authentiek stuk van het Westelijk Front wilt zien.
  • De (Zuid-) Elzas en de Vogezen van een andere kant wilt leren kennen.
  • Stevige schoenen hebt en een wandeling van een paar uur door en langs loopgraven in berglandschap aankunt.

Besloten reisgroepen kunnen mij ook direct inhuren om deze reis te leiden (en eventueel te organiseren). Maatwerk is bespreekbaar. Voor meer info neem gerust contact met me op.

 

Geen groep? Geef dan via dit formulier aan dat je belangstelling hebt, zodra er een open reis is gepland, stuur ik je een bericht.

 

Eerdere edities:

april 2023 - privégroep

april 2024 - Historizon Reizen