Strijd om de Elzas. Het Eerste Wereldoorlog Vogezenfront

Reis mee naar een bijzonder stuk van het Westelijk Front.

De oorzaak van de Eerste Wereldoorlog is natuurlijk niet de moordaanslag op de Habsburgse troonopvolger door een Bosnisch-Servische activist. Dat was slechts het 'startschot'. De Eerste Wereldoorlog was ook geen ideologisch conflict. Het was wel een verzameling van oorlogen tussen twee gelegenheidscoalities van landen die diverse historische rekeningen met elkaar wilden vereffenen. Eén van de allerbelangrijkste van die conflicten, en daarmee oorzaken van WO1, was de strijd tussen Frankrijk en Duitsland om het bezit van Elzas-Lotharingen. Deze reis naar de loopgraven van Elzas draait om die strijd en de historische relatie tussen Duitsland en Frankrijk.
 

Het Vogezenfront was in de Eerste Wereldoorlog een bijzonder stuk van het Westelijk Front. Bijzonder omdat het een bergoorlog was. Hier liepen de loopgraven niet door de Vlaamse of Noord-Franse modder, maar over steile bergkammen. Het front in de Vogezen was relatief kleinschalig in vergelijking met de ‘Knochen- und Blutmühle’ van Verdun, de Somme en Ieper, maar de strijd daar draaide om de Elzas. Maar ook hier ter plekke is hard gevochten. Wat dit front ook bijzonder maakt, is dat dit het enige deel van het Westelijk Front was dat zich op toenmalig Duits grondgebied bevond. En… mede door het terrein zijn de slagvelden redelijk intact gebleven met authentieke loopgraven.

In deze 4-daagse reis bezoeken we de twee belangrijkste slagvelden in de Vogezen, Lingekopf en Hartmannswillerkopf, alsmede een aantal kleine, relevante musea en ter afsluiting het grootste fort van WO1. Onderweg en ter plekke geef ik toelichtingen op de historische context en situatie in het veld. Onze uitvalsbasis is het pittoreske stadje Colmar, waar ook gelegenheid is om kennis te maken met de Elzasser cultuur en cuisine (choucroute).

 

Deze groepsreis is geschikt voor je, als je:

  • Bent geïnteresseerd in de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog en/of de historische relatie tussen Frankrijk en Duitsland. Diepgaande kennis vooraf is niet nodig.
  • Een relatief onbekend, maar authentiek stuk van het Duitse Westelijk Front wilt zien.
  • De (Zuid-) Elzas en de Vogezen wilt leren kennen.
  • Stevige schoenen hebt en een wandeling van een paar uur langs en door loopgraven in berglandschap aankunt.

Geef vrijblijvend via dit formulier aan dat je belangstelling hebt. Zodra er voldoende belangstelling is, plan ik een open reis, stuur ik je een bericht met meer informatie (datums, prijs etc.) en kun je besluiten of je mee doet.

 

Besloten reisgroepen kunnen mij ook direct inhuren om deze reis te leiden (en eventueel te organiseren). Maatwerk is bespreekbaar. Voor meer info neem gerust contact met me op.